Η κοινωνία μας μάς έχει γαλουχήσει με τέτοιο τρόπο, ώστε συνεχώς συνειδητά ή ασυνείδητα να ασχολούμαστε με το σώμα και την εμφάνισή μας. Αυτό με τη σειρά του μάς έχει οδηγήσει σε συμπεριφορές καταναγκαστικές, οι οποίες όχι απλά δεν μάς βοηθούν, αλλά μάς ρίχνουν και περισσότερο ψυχολογικά. Η πιο συνηθισμένη από αυτές; Το body checking.
Τι είναι το body checking;
Body checking δεν είναι απλά το γεγονός ότι ίσως σταματήσεις σε έναν καθρέφτη, για να κοιταχτείς, ή ότι θα δεις πώς φαίνεσαι στο “παράθυρο” σου σε μία βιντεοκλήση. Το body checking μπορεί να περιλαμβάνει αυτές τις συμπεριφορές, αλλά με έναν πολύ πιο ψυχαναγκαστικό και ψυχοφθόρο τρόπο. Είναι η εμμονή και η καταναγκαστική παρόρμηση να τσεκάρεις τον εαυτό σου σε κάθε ευκαιρία, σε καθρέφτες, αντανακλάσεις, φωτογραφίες και κάμερες. Μία ανάγκη, που σου δημιουργεί ένα αίσθημα ότι δεν έχεις άλλη επιλογή πέρα από τα τσεκάρεις τον εαυτό σου και συγκεκριμένα το βάρος και την εμφάνισή σου, σε κάθε δυνατή ευκαιρία. Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν για εσένα να μην κοιταχτείς στην μπροστινή κάμερα, κάθε φορά που ανοίγεις το κινητό σου.
Γιατί το body checking σού κάνει κακό;
Σε πρώτο επίπεδο, το body checking σού κάνει κακό για όλους τους λόγους, που θεωρείται και ψυχαναγκαστική συμπεριφορά. Δηλαδή; Δεν σού επιτρέπει να σκέφτεσαι καθαρά και να συγκεντρώνεσαι, παίρνει υπερβολικά πολύ από τον χρόνο σου, μπορεί να σε οδηγήσει σε παύση ή σε περιορισμό της κατανάλωσης τροφής, σε οδηγεί σε αυτοαπομόνωση από τον περίγυρό σου και δημιουργεί τεράστιες ποσότητες φόβου και άγχους αναφορικά με το σώμα σου. Κατά συνέπεια, έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην προσωπική, όσο και στην επαγγελματική ζωή σου.
Από εκεί και πέρα, μπορεί να έχει μία σειρά επιπλέον αρνητικών επακόλουθων, τα οποία συχνά συνδέονται με θέματα πρόσληψης τροφής. Αυξάνεται το αίσθημα ότι το σώμα σου είναι ατελές, ενισχύεται ο φόβος ότι θα χάσεις τον έλεγχο και τελικά το φαγητό μπορεί να αρχίσει να φαντάζει ως απειλή για το μυαλό σου.
Πώς θα περιορίσεις το body checking;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα μπορεί να είναι πολύπλευρη, αναλόγως και το τι σού ενεργοποιεί τη συγκεκριμένη καταναγκαστική συμπεριφορά. Γι’ αυτό και ένα καλό πρώτο βήμα είναι να παρατηρήσεις πότε η ανάγκη να τσεκάρεις το σώμα σου γίνεται πιο έντονη, αλλά και γενικά τις συνήθειες σου γύρω από αυτήν. Ίσως ανακαλύψεις ότι η πηγή είναι κάτι πάρα πολύ συγκεκριμένο, που χρήζει ξέχωρης καταπολέμησης, ή ίσως παρατηρήσεις ότι ασυνείδητα το χρησιμοποιείς ως μία (αναποτελεσματική) μορφή καταπολέμησης του άγχους. Αν ισχύει το τελευταίο, θα βοηθήσει σημαντικά να βρεις ένα νέο και πιο υγιή τρόπο καταπολέμησης του.
Πιο στοχευμένα προς το body checking, οι επιλογές αντιμετώπισης ίσως είναι πιο προφανείς. Από τη μία, έχουμε τους καθρέφτες, που δεν σού προτείνουμε να τους βγάλεις στο 100% από τη ζωή σου, αλλά να τους έχεις μόνο σε έναν αναγκαίο βαθμό. Για παράδειγμα, μπορείς να έχεις έναν ολόσωμο, σε μέγεθος ακριβώς όσο χρειάζεται, για να βλέπεις τα ρούχα σου, και έναν μικρό (πιθανώς του μπάνιου), για να μακιγιάρεσαι. Επιπλέον, κάνε ένα διάλειμμα από τα social media τόσο σε επίπεδο δικών σου δημοσιεύσεων όσο και σε επίπεδο μη σύγκρισής σου με άλλους ανθρώπους.
Βλέπεις πως ότι κι αν κάνεις δεν μπορείς να σταματήσεις το body checking, με αποτέλεσμα τη σημαντική φθορά της ψυχικής σου υγείας; Η καλύτερη επιλογή είναι να έρθεις σε επαφή με κάποιον ψυχολόγο, με τον οποίο θα δείτε σε βάθος το πρόβλημα, έτσι ώστε να βρείτε τον καλύτερο δυνατό τρόπο αντιμετώπισής του.