Ειδικά αν είσαι γυναίκα, μάλλον έχεις βρεθεί εξαιρετικά πολλές φορές σε συζητήσεις για δίαιτες και έχεις γίνει το επίκεντρο σχολίων για το σώμα σου. Άμεσα ή έμμεσα. Κάποιες φορές με κακή πρόθεση και άλλες με καλή. Κάποιες φορές αυτός που μιλάει είναι φίλος σου, άλλες συγγενής σου, άλλες σύντροφός σου, άλλες συνάδελφός σου ή άλλες ακόμα και κάποιος λίγο πολύ άγνωστος. Καμία από αυτές τις παραμέτρους δεν έχουν σημασία. Το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι από το να αισθανθείς άσχημα μέχρι να σου πυροδοτηθεί διατροφική διαταραχή. 

Όχι, δεν είσαι υποχρεωμένος να ακούσεις τι θέλει να πει ο άλλος. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σε κάνει να αισθάνεσαι άσχημα, άσχετα με το ποιος είναι και με τα κίνητρά του. Το καλύτερο, που έχεις να κάνεις, είναι με το που δεις ότι μία συζήτηση πάει να κατευθυνθεί στο θέμα δίαιτα, να απαντήσεις έτσι ώστε να τη λήξεις. Εμείς σού έχουμε κάποιες προτάσεις για το τι μπορείς να πεις, ανάλογα το τι θα ακούσεις. 

Κάποιος αρχίζει να μιλάει για τη δίαιτά του ή το πρόγραμμα γυμναστικής του

Οι θεματικές δίαιτα και γυμναστική έχουν μπει τόσο στη ζωή μας, που θεωρούνται συχνά εύκολο θέμα συζήτησης, ώστε να μιλήσεις με κάποιον, που δεν ξέρεις τόσο καλά. Εδώ έχεις τρεις ουσιαστικά επιλογές. Η μία είναι, αν η περίσταση στο επιτρέπει, να φύγεις. Πες ότι είδες κάποιον γνωστό σου και πρέπει να τον χαιρετήσεις. Η άλλη είναι να αλλάξεις θέμα όσο πιο διακριτικά μπορείς. Η τελευταία να είσαι ελαφρώς πιο ευθύς και να τους πεις κάτι τύπου ότι βαριέσαι να μιλάς συνέχεια για δίαιτες και προγράμματα γυμναστικής και μετά να αλλάξεις το θέμα. 

14 GIFs That Perfectly Describe You And Your Friends Spring Break Diet Struggle

Κάποιος σχολιάζει την ποσότητα φαγητού που έχεις στο πιάτο σου

Οι πιθανότητες λένε ότι αυτό θα το κάνει ο γνωστός γλυκομίλητος συγγενής, που πάντα σχολιάζει τους πάντες. Ίσως ακούσεις και συγκεκριμένα μία ατάκα τύπου “αν εγώ έτρωγα τόσο, θα έπαιρνα πάρα πολύ βάρος”. Ή “ζηλεύω που τρως τόσο και δεν σε νοιάζει πόσο θα παχύνεις”. 

Πάρε μία βαθιά ανάσα και προσπάθησε να συγκρατήσεις την επιθυμία σου να τον βρίσεις. Αντί να επικεντρωθείς σε εκείνον, μίλα για τον εαυτό σου. Μπορείς να εξηγήσεις ότι κάποτε ήσουν υπερβολικά προσεκτικός με το τι έτρωγες, αλλά αυτό σου δημιουργούσε μία μεγαλύτερη εμμονή για το φαγητό. Γι’ αυτό έχεις αποφασίσει πλέον να ακούς τι θέλει το σώμα σου και να τρως ό,τι σε κάνει να νιώθεις όμορφα. Αν έχει έστω και έναν βαθμό ευγένειας, δεν θα προσπαθήσει να επιχειρηματολογήσει ενάντια σε αυτό, που εξηγείς ότι λειτουργεί για εσένα προσωπικά. Αν θεωρείς ότι αυτό δεν πρόκειται να πιάσει, απλά πες του ότι δεν ενδιαφέρεσαι να μιλήσεις για κιλά και απομακρύνσου. 

Κάποιος σου λέει ότι είσαι “άτακτος/κακός” γιατί τρως γλυκό, junk food ή fast food

Είναι από αυτά, που μπορεί να τα ακούσεις από τον οποιονδήποτε. Και το λέμε κυριολεκτικά. Ίσως στο πει ακόμα και ο σερβιτόρος, που βλέπεις πρώτη φορά στη ζωή σου. Ή ο ταμείας, με τον οποίο οι περισσότεροι διάλογοί σας είναι “καλησπέρα”, “με κάρτα”, “ευχαριστώ” και “καλή συνέχεια”. Μια φορά, αυτό που σου λέει βάζει ταμπέλες “καλού” και “κακού” σε συγκεκριμένα φαγητά. Ταμπέλες, που σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεσαι στη ζωή σου. 

Αν δεν έχεις πρόβλημα, με την πιθανότητα να έρθεις σε αντιπαράθεση, πες του ξεκάθαρα ότι το σχόλιο του σε κάνει να αισθάνεσαι άβολα ή άσχημα. Μπορεί σε εκείνον να φαίνεται αθώο, αλλά εσύ θεωρείς ότι πηγαίνει κόντρα στην σχέση, που θες να έχεις με το φαγητό. Εναλλακτικά, μπορείς να γυρίσεις τη συζήτηση σε εκείνον και να τον ρωτήσεις με ποια λογική θεωρεί το συγκεκριμένο φαγητό κακό ή αταξία, αφού δεν το έκλεψες. 

You're Naughty GIFs | Tenor

Κάποιος σου προτείνει να ξεκινήσετε να τρώτε μαζί πιο καθαρά

Λογικά αυτός ο κάποιος είναι η σχέση σου, ο κολλητός σου ή ο συγκάτοικός σου. Επίσης, λογικά αυτή η πρόταση ήρθε μετά από μερικές μέρες, πιθανώς διακοπών, στις οποίες φάγατε λίγο περισσότερο. Το πρώτο, που πρέπει να κάνεις, είναι να δεις τι τον οδήγησε σε αυτή την πρόταση. Για παράδειγμα, ίσως θέλει να αποκτήσει ξανά μία αίσθηση προγράμματος και οργάνωσης. Μπορείς να του εξηγήσεις ότι έτσι κι αλλιώς αυτές θα έρθουν από μόνες τους μέσα σε μερικές μέρες πίσω στη ρουτίνα σας. 

Παράλληλα, θα ήταν καλό και να συζητήσεις μαζί του τη διαφωνία σου με την φρασεολογία του. Εξήγησέ του ότι δεν κατανοείς πώς εννοεί το “καθαρός”, μιας και αυτό σημαίνει ότι άλλα φαγητά είναι “βρώμικα” και ότι, εκτός κι αν εννοεί να πλένετε καλύτερα τις πατάτες, αυτό δεν βγάζει νόημα. Επιπλέον, επισήμανέ του ότι το να χαρακτηρίσετε συγκεκριμένα φαγητά ως απαγορευμένα, εσένα θα σε κάνει να νιώθεις μόνο μεγαλύτερη ανάγκη να τα φας.

Γυμνάζεσαι και κάποιος σε ρωτάει αν προσπαθείς να κάψεις το cheat meal σου

Η γυμναστική, προφανώς, και είναι εξαιρετικά σημαντική. Μάς κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα, χάρη στην έκκριση ενδορφινών, και ενισχύει τη σωματική μας υγεία. Δεν πρέπει να την αντιμετωπίζουμε ως αντίβαρο της διατροφής μας. Ούτε ως τιμωρητικό μέσο για τις μέρες, που έχουμε φάει συγκεκριμένα φαγητά ή ποσότητες. Αν το κάνουμε αυτό, είναι πολύ πιθανό να πυροδοτήσουμε κάποια διατροφική διαταραχή. 

Η απάντησή σου εξαρτάται από το ποιος έκανε το σχόλιο. Είναι κάποιος άσχετος, που απλά έτυχε να είναι στο γυμναστήριο την ίδια ώρα με εσένα; Μπορείς απλά να τον αγνοήσεις και να μην του απαντήσεις καν. Αν φοράς ακουστικά, είναι ακόμα πιο εύκολο. Αν έχεις όρεξη να του απαντήσεις, ζήτα του να μην σχολιάζει το σώμα σου και τον τρόπο που γυμνάζεσαι. Είναι κάποιος φίλος σου, που πάτε μαζί γυμναστήριο; Εξήγησέ του ότι η γυμναστική δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο και ότι προσωπικά γυμνάζεσαι γιατί σε κάνει να νιώθεις καλά και όχι για να κάψεις φαγητό.

Burn Calories GIFs | Tenor

Ένας γιατρός σε συμβουλεύει να προσέξεις το βάρος σου

Δυστυχώς, αρκετοί γιατροί μένουν στην ασταθή και στερεοτυπική αντίληψη ότι αν δεν είσαι λεπτός, τότε δεν είσαι υγιής. Πολλοί επίσης ζυγίζουν τους ασθενείς τους, χωρίς πράγματι να υπάρχει ιατρικός λόγος. Αυτό συχνά έχει επακόλουθο άνθρωποι να αποφεύγουν τις επισκέψεις στον γιατρό είτε επειδή δεν θέλουν να τους κρίνουν, είτε γιατί δεν θέλουν να ανέβουν στη ζυγαριά. Προφανώς, αυτό είναι επικίνδυνο για την υγεία σου. Αντί να αποφεύγεις τους γιατρούς, μάθε πώς να τους απαντάς.

Κατ’ αρχάς, να ξέρεις ότι επειδή κάποιος είναι γιατρός, αυτό δεν τον κάνει και ειδικό στο θέμα του βάρους. Στην πραγματικότητα, μόνο οι διατροφολόγοι έχουν τις γνώσεις και τα εργαλεία να συμπεράνουν αν το βάρος ενός ανθρώπου δεν είναι υγιές ή τείνει να γίνει επικίνδυνο. Από εκεί και πέρα, αν ο όποιος άλλος γιατρός σού πει για τα κιλά σου, μπορείς να του απαντήσεις με δεδομένα. Για παράδειγμα, επισήμανέ του ότι οι έρευνες έχουν δείξει ότι το στίγμα γύρω από τα κιλά έχει οδηγήσει σε πολλά περισσότερα προβλήματα υγείας απ’ όσο τα ίδια τα κιλά. Παρέπεμψέ τον και σε συγκεκριμένες πηγές, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας. Τέλος, αν σου πει να ζυγιστείς, εξήγησέ του ότι προτιμάς να μην κοιτάς τα κιλά σου και θα προτιμούσες να μην το κάνεις, εκτός κι αν υπάρχει πράγματι ιατρικός λόγος. Το συγκεκριμένο αίτημα είναι 100% δικαίωμά σου.